Vacuümzuigers van Festo voor de industrie Vacuümzuigers worden in de industrie gebruikt voor het heffen en verplaatsen van objecten, vooral in automatisering en vacuüminstallaties. Ze verbinden de machine met het werkstuk en moeten zorgvuldig gekozen worden op basis van de materiaaleigenschappen van het werkstuk. Sommige modellen zijn geschikt voor hoge temperaturen of bieden goede weerstand tegen vervuiling. Festo biedt vacuümzuigers in diverse diameters, geschikt voor werkstukken van verschillende gewichten, vormen en oppervlakken.
Waarom kiezen voor Festo vacuümzuigers? De vacuümzuigers en vacuümzuiggrijpers van Festo onderscheiden zich door hun uitstekende functionaliteit en hoge kwaliteit, met een breed scala aan vacuümzuigers in verschillende vormen, materialen en maten, evenals diverse houders, hoek- en hoogtecompensatoren en vacuümfilters, die deel uitmaken van het modulaire productaanbod. Er zijn talloze combinatiemogelijkheden die geschikt zijn voor een groot aantal toepassingen.
De pneumatische vacuümgenerator
De pneumatische vacuümgenerator maakt vacuüm op een kostenefficiënte manier met perslucht, zonder vacuümpomp. Dit is voordelig voor geautomatiseerde machines waar vacuüm slechts kort nodig is, doordat het snel en flexibel te besturen is.
Voordelen:
Hoog vacuümbereik bij lage volumestromen
Onderhouds- en slijtagevrij
Kostenefficiënt
Compact en lichtgewicht
Flexibele inbouwpositie
Het vacuüm en de zuigkracht hangen af van het type generator en de toevoerdruk. Het is belangrijk om het energieverbruik te minimaliseren door het verbruik laag te houden. Kies de juiste vacuümgenerator en ejector, afhankelijk van het vacuümniveau: hoog, gemiddeld of laag vacuüm.
Zuignappen Vacuüm wordt veelvuldig toegepast bij het grijpen, tillen, verplaatsen, roteren, opslaan en stapelen van objecten. In principe kunnen alle voorwerpen met een voldoende groot oppervlak met vacuüm worden opgepakt. Echter, de volgende voorwaarden moeten in acht worden genomen:
Het grijpoppervlak moet vlak zijn; licht gebogen oppervlakken zijn nog acceptabel.
Het oppervlak mag niet te ruw of luchtdoorlatend zijn.
De kracht per cm² grijpoppervlak mag niet meer dan 7 N bedragen.
Werkingsprincipe van een zuignap Wanneer de lucht uit de zuignap wordt verwijderd, ontstaat er een drukverschil ten opzichte van de atmosferische lucht. Door de hogere atmosferische druk wordt het werkstuk tegen de zuignap aangedrukt (Fig. 19)
Selectiecriteria voor zuignappen Bij het kiezen van een zuignap speelt niet alleen de massa van het object dat opgepakt moet worden een rol, maar ook andere belangrijke factoren:
- Materiaalkeuze voor zuignappen: Zuignappen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, waarbij de keuze afhangt van de specifieke toepassing of industrie. Het plastic lichaam is beschikbaar in een breed scala aan materialen, zoals Perbunan (rubber), Polyurethaan, Siliconen, Viton en antistatisch Perbunan (rubber). Link: Vacuümzuignappen
- De vorm van industriële zuignappen: Een goede vorm van de zuignap is essentieel voor het verkrijgen van een sterke zuigkracht, zelfs bij kleinere afmetingen. Daarom is het belangrijk dat het oppervlak glad is en de vorm goed ontworpen is. Enkele voorbeelden van vormen zijn:
° Standaard vlakke zuignappen: Geschikt voor het grijpen van vlakke of licht golvende oppervlakken, zoals plaatstaal of karton.
°Extra holle zuignappen: Ideaal voor het hanteren van ronde of sterk gebogen objecten.
°Balg-zuiggrijpers: Perfect voor het grijpen van schuine, gebogen, ronde, grote of vervormbare objecten, evenals kwetsbare voorwerpen zoals glazen flessen. Dit ontwerp biedt ook een gunstige hoogtecompensatie.
°Ovale zuignappen: Geschikt voor het hanteren van smalle, langwerpige objecten, zoals profielen of buizen.
Toebehoren Naast vacuümcomponenten zoals vacuümgeneratoren en vacuümzuigers biedt Festo ook een breed assortiment geschikte toebehoren. Dit omvat diverse montage- en verbindingselementen, compensatie-eenheden, vacuümindicatoren, vacuümfilters, vacuümzuigventielen en andere vacuümspecifieke accessoires. Link: Toebehoren voor vacuüm
Een nadeel van vacuümsensoren is dat ze uitsluitend geschikt zijn voor 24 V gelijkspanning.
De maximale stroomafname is meestal beperkt tot 200 mA, wat betekent dat ze alleen geschikt zijn voor gebruik in de stuurkring.
Tussen venturi en zuignap Tussen de vacuümgenerator en de zuiggrijper worden, afhankelijk van de toepassing, vaak aanvullende componenten geplaatst:
- Vacuümdetectie: Om zeker te zijn dat de voorwerpen daadwerkelijk door de zuignappen zijn opgepakt, is het essentieel om de onderdruk in de zuignap te meten en te monitoren. Mechanische en elektronische drukmelders houden de onderdruk in de gaten en sturen de benodigde informatie naar de PLC die de machine aanstuurt. Er zijn verschillende soorten drukmelders voor vacuüm:
A. De vacuümschakelaar
Deze schakelaar activeert een elektrisch contact bij het bereiken van een bepaalde onderdruk, die vaak instelbaar is. Vacuümschakelaars zijn flexibel inzetbaar voor diverse toepassingen en kunnen werken met verschillende spanningen (24 V tot 220 V) en zowel gelijk- als wisselstroom. Ze zijn robuuster dan elektronische vacuümsensoren, maar kunnen niet kortsluitvast zijn en raken vaak onherstelbaar beschadigd bij overbelasting.
B. De vacuümsensor Vacuümsensoren zijn compacter dan vacuümschakelaars en bieden kortsluitvastheid. Ze hebben verschillende functies, zoals:
Drukinstelling via druktoetsen (teach-in methode)
Instelbare schakelpunten
Digitale of analoge uitgangen
Instelling van hysteresis
Directe montage in de leiding of venturi
- Vacuüm zichtbaar maken: Een vacuümmeter (0 tot -0,1 MPa) of vacuümsensoren met geïntegreerd LCD-display bieden visuele bewaking en afstelling van het vacuüm (Fig. 29: Vacuümmeter type VAM-40-V1/0-R1/8-E-RG)
-De filter: Een filter voorkomt dat vuil in de ejector van de venturi komt, maar moet regelmatig worden vervangen om vacuümverlies door verstopte filters te voorkomen. Plaats de vacuümsensor tussen het filter en het werkstuk om een betrouwbare vacuümmeting te garanderen (Fig. 29: Vacuümfilter).
-Hoogtecompensatie: Zuignappen met hoogtecompensatie voorkomen overmatige druk op het werkstuk, wat slijtage voorkomt (Fig. 32: Modulaire vacuümzuiggrijper met hoogtecompensatie type ESG-40).
- De vacuümbeperker: Deze beperking van vacuümverlies door slecht afgesloten of versleten zuignappen wordt bereikt door een terugslagklep en een smoring.
Vacuüm- en energieverbruik Het opwekken van vacuüm vereist perslucht, wat energie en dus kosten met zich meebrengt. Om deze kosten te minimaliseren, zijn er enkele belangrijke punten:
Plaats de vacuümgenerator dicht bij de zuiggrijper.
Minimaliseer de tijdsduur voor vacuümgeneratie, bijvoorbeeld door een energiespaarfunctie in te schakelen.